Save our body..:-)

Assalamualaikum
Bismillahirrohmanirrohim
Puih..Puih..!!!hehehe..dah banyak fungi2 @bacteria melekat kat blog nie...Meyh nak cuci ngn clorox cikit.hahahaha!!
Apa khabar semua reader.Ceyh!!For sure sorry to my baby nie sebab dah buat sampai berhabuk, bz sangat dengan assingment @ projek work ...bla..bla..
Ok.hari ini I nak update sal apa yang I belajar lam kuliah hari tuh.Memang agak bored tapi I want to share apa yang hampa( uools) semua kena tau..


 "Sori pixca ni kecik sikit..."
Ok2..Time kuliah Bio ari tu I rasa macam teringin sangat nak post pasal KIDNEY.Buah pinggang kita .Dimana tempat yang  penting ialah menjaga tekanan darah dan juga jumlah sel darah merah.Ini penting untuk uoolsss memahami fungsi buah pinggang uolls tuh. Buah pinggang adalah organ yang paling penting di dalam sistem perkencingan uolls.Dia memproses sekitar 200 liter darah setiap hari dan menapis keluar sekitar 2 liter air dan sisa-sisa buangan.Air yang berlebihan dan sisa-sisa buangan ini terdiri daripada urin,yang mengalir melalui satu tiub sempit yang dipanggil ureter.Dari ureter,urin akan mengalir ke pundi kencing.Di situ kandungan urin tadi akan disimpan sehingga anda membuangnya sebagai air kencing. So korang yang betul2 nak terkecing tuh janganlah tahan , g ja buang .Sebab kita pundi kuncing cuma boleh mampat dengan 2 liter air @ ato waste product yang len.
 
Bila kita tahan, mungkin menjadi pertanyaan kepada orang ramai kan:

"Kalau tahan untuk membuang air, apakah boleh kena sakit buah pinggang"

Ok2..Biar I yang jawab ..macam expert pulak

"Sebenarnya, bila kita tahan  air buangan kita tuh..dia akan effect kepada urinary bladder uoolls tuh dan dia akn menjadi elastik.Di mana kita tahu kita  ni manusia yang terlalu obses dengan makanan tanpa menghiraukan bahaya nya dia kepada kita, Contohnya garam dalam makanan.Ok back to the point tadi.Garam yang sudah waste yang penuh @ bercampur dengan air tuh dalam pundi kita tuh akan memberi kesan kepada kita, dia akan mencucuk dia bahagian urinary bladder kita.So, kita pun dapat lah penyakitnya iaitu kencing berdarah"

P/s :Tolong lah awasi pemakanan uollss tuh, tak kasihankan uoolss dengan kidney korang kena kerja setiap hari nak tapis garam yang korang makan tuh.In case kalau garam tuh besar gedabak, dia akan tersebar balik ke dalam body . Tahu kah dimana dia akan effect. HATI. Uolls cuma tahu sayang @ ada hati kepada orang lain tapi tak penah nak menjaga hati yang ada dalam body uolls tuh.Korang sebenarnya pembunuh diri sendiri.Kejam!!!!Jagalah Hati uollss..jangan lah bagi dia sakit.Bila dia effect hati dia akan menyebab satu lagi sistem otak menjadi lambat.

Sekadar pengetahuan jugak kepada uoolls bila kita punya nervous sistem kita bermasalah dia akan effct kepada excretory sistem kita jugak.Jaga lah emosi kita dan control lah diri kita.Ok.So, jangan lah stres, sentiasa cool ja ok...mesti ok.Kita pun manusia jugak.Tipu lah kalau kita kata kita pandai jaga diri.Sedangkan pemakanan tak terjaga, tak akan jaga jugak.Elak kan lah.


Ok.Ada satu sayuran atau buah yang kita tidak boleh makan.Tapi buah ini selalu di buat ulam.Sebenarnya dia amat tidak baik untuk kidney kita iaitu Buah Jering.Sapa penah makan!!!Buah ini mempunyai pati . Apabila seseorang memakan ulam jering secara mentah dalam jumlah yang banyak, mereka akan mengalami penyakit sukar kencing yang dikenali sebagai ‘ikat kencing’ atau sesetengah tempat dipanggil ‘kapit jering’. Tanda-tanda awal bagi mereka yang menghidap penyakit ini adalah kurang buang air dan air kencing berdarah. Pakar kesihatan menasihatkan penggemar jering agar tidak memakannya secara berlebihan bagi mengelakkan masalah yang boleh mengaktifkan simptom penyakit buah pinggang. Doktor juga melarang mereka yang menghidap penyakit buah pinggang daripada memakan buah jering bagi mengelakkan pesakit mengalami risiko lebih kronik dan sukar dirawat. Jering mengandungi sejenis asid iaitu ‘djencolyc’ (diambil daripada perkataan Jawa – jengkol). Asid ini akan mengaktifkan pembentukan ketulan2 kristal di dalam pundi dan saluran kencing sehingga boleh menyekat dan menyukarkan seseorang itu membuang air dan seterusnya boleh menyebabkan kerosakkan buah pinggang.


JAGA LAH KESIHATAN UOOLLSSS!!!
Sekian.Wasalam..:-)

No comments:

Post a Comment